Nederlanders meer inzicht geven in hun eigen gezondheid

Klant
Zilveren Kruis

In opdracht van
Greenberry

Thema
Gezondheidszorg

Uitdaging

Bewegen, ontspannen, eten, slapen, plezier in je werk, maar ook waar je woont. Het telt allemaal mee als het gaat om je gezondheid. Door middel van een landelijke campagne wil Zilveren Kruis mensen motiveren om met kleine stapjes op een ontspannen manier met hun gezondheid om te gaan. Hoe vergroten we de bewustwording bij mensen dat gezondheid een holistisch begrip is, en dat je daar zelf (laagdrempelig) aan kunt werken?

Oplossing

De TotaalCheck is een tool die inzicht, motivatie en concreet handelingsperspectief biedt in de vorm van content. Om te helpen met het verbeteren van je gezondheid op een manier die bij jou past.

Mijn rol

Bij dit project was ik als UX designer verantwoordelijk voor de flow en gebruikerservaring van de tool. In nauwe samenwerking met Greenberry en Zilveren Kruis gaf ik richting aan de content en functionaliteit van de TotaalCheck.

Structuur en flow bepalen

Een holistische kijk

Om de bewustwording te versterken bij de doelgroep dat gezondheid een holistisch begrip is en dat je daar zelf (laagdrempelig) aan kunt werken, is de tool onderverdeeld in 6 gezondheidsthema’s. Het was bij de start van het project nog niet duidelijk hoe de tool moest gaan werken. Ik ontwikkelde een flowchart om overzicht en structuur te creëren.

Conceptontwikkeling

In kleine stappen meteen aan de slag

In de TotaalCheck vragen we eerst hoe het met je gaat. Daarna volgen er 6 thema’s met elk 5 vragen. In ongeveer 10 minuten weet je hoe je in kleine stappen aan slag kunt gaan. Zo kun jij je gezondheid eenvoudig verbeteren.

Een menselijke benadering

Omdat de tool uit 35 vragen bestaat is het belangrijk om de tool snel en duidelijk te laten verlopen. De vragen zijn in de vorm van een likertschaal waarbij de bijbehorende afbeelding op elk punt verandert. Zo zijn de antwoorden niet alleen kwantificeerbaar gemaakt, maar hebben we een vorm gevonden die het interessant maakt om de tool in te vullen.

Zilveren Kruis - TotaalCheck
Zilveren Kruis - TotaalCheck

Meer dan alleen een score

Als resultaat zie je hoe je scoort op elk thema. Je kunt kiezen met welke thema’s je aan de slag wilt. Vervolgens helpt Zilveren Kruis je op weg met tips, inspirerende verhalen en oplossingen die passen bij jouw situatie. Zodat jij je gezondheid eenvoudig in kleine stappen kunt verbeteren.

Zilveren Kruis - TotaalCheck
Zilveren Kruis - TotaalCheck
Zilveren Kruis - TotaalCheck

Proberen en leren

Doorontwikkeling

Na de lancering is de TotaalCheck doorontwikkelt met de hulp van gebruikers. Zo zijn er optionele vragen toegevoegd over het thema ‘werk’ en kun je jouw score vergelijken met het gemiddelde van andere ingevulde TotaalChecks.

De lange termijn ambitie van Zilveren Kruis is om een (online) gezondheidsplatform te ontwikkelen waarin klanten een ‘gereedschapskist’ krijgen aangereikt. In de gereedschapskist zitten diensten van Zilveren Kruis waarmee klanten hun gezondheid kunnen verbeteren. Bestaande en nieuwe diensten van Zilveren krijgen hierin een plek. Met de Totaalcheck is een eerste stap gezet in het realiseren van dit gezondheidsplatform.

Positieve gedragsverandering realiseren?

Samen ontwerpen we ethisch verantwoord